Teknoloji

Hatta havaya uçurulmasını isteyenler bile var: İşte ABD’nin sorunlu “yüzen adası”

Yüzen adalar kulağa Avatar gibi bir filmden fırlamış gibi gelebilir ama Chippewa Akışı Wisconsin sakinleri için büyük bir sorun olabilir . Burada özellikle büyük, dev bir yüzen ada, sürüklenerek yarattığı sorunlar ve onu yerine geri döndürmek için 20’den fazla teknenin çalışmasıyla neredeyse her yıl öne çıkıyor.

Yüzen çamur ve bitki materyali yığını teknik olarak bir ada değil, bir bataklıktır. Ancak üzerinde büyüyen ağaçları destekleyecek kadar büyüktür. Uzaktan baktığınızda, en azından yüzmeye başlayıncaya kadar tam bir ada olduğuna hemen inanabilirsiniz.

Arizona News’e konuşan bir bölge sakini, sabah uyandıklarında ilk baktıkları şeylerden birinin adanın konumu olduğunu söyledi. Sorunlu bataklık aslında birçok bataklıktan biri, ancak en büyüklerinden biri ve onu engelleyebilecek bir köprünün çok yakınında bulunuyor. 2022’de rüzgar onlardan yanayken, bataklığı karıştırıp göle geri itmek için yaklaşık 25 teknenin birlikte çalışması gerekti.

Minnesota’daki bataklıktan nefret edenler, sıkıntıdan kurtulmak için yüzen adaların havaya uçurulmasını istiyor. Ancak Chippewa Akışı’ndaki büyük bataklık onlarca yıldır varlığını sürdürüyor ve bu süre zarfında çok çeşitli hayvanlar ve bitkiler bu adayı evi olarak adlandırmayı seçti. Bu nedenle yerel yaban hayatı yetkilileri bu durumları yaban hayatını olumsuz etkilemeyecek şekilde ele almayı tercih ediyor.

Çeşitli şekillerde isimlendirilen bu yüzen adalar doğal veya yapay olarak oluşabilmektedir. Geçmişte insanlar Yerli Uros halkının İnkaların baskınlarından kaçınmak için yarattığı Titicaca Gölü’nün yüzen köyleri gibiyüzen adaları koruma aracı olarak kullandılar.

Chippewa Tufanı, 1923’te bataklık arazinin sular altında kalması sonucu yaratıldı. ancak bazı alanlar yüzeye çıktı ve turba bataklıkları olduğu ortaya çıktı. Zamanla rüzgâr ve kuş gibi etkilerle bu yüzen bataklıklar, otlar ve ağaçlar gelerek daha yeşil bir görünüm kazandılar.

Tarihteki en büyük yüzen bataklık adalarından bazıları, sonunda ortadan kaybolmadan önce daha küçük adalara bölündü. Ama her an yenileri ortaya çıkabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu