Ekonomi

Merkez Bankası hükümete ‘Açık Mektup’ gönderdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hükümete gönderilen yazıda, “TCMB, Liraizasyon Stratejisini bilgi odaklı ve etki analizine dayalı olarak 2023 yılında da tüm unsurlarıyla uygulamaya ve geliştirmeye devam edecektir.” ifadeler yer aldı.

Merkez Bankası, hükümet adına Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye “Açık Mektup” gönderdi. 2022 yıl sonu enflasyonunun hedef aralığın üzerinde gerçekleştiğinin belirtildiği yazıda, enflasyonun hedeften sapma nedenleri ile hedefe ulaşmak için alınan ve alınacak tedbirlere yer verildi.

Yazıda, 2022 yılında TCMB’nin tüm politika araçlarında kapsamlı bir gözden geçirme süreci yürütüldüğü belirtilirken, bankanın bütünleşik politika çerçevesi olan Liraizasyon Stratejisinin, etki temel alınarak oluşturulduğu vurgulandı. atılması gereken adımların analizi.

Uygulanan stratejinin, kalıcı fiyat istikrarının iki ön koşulu olan Türk lirasının finansal sistemdeki yükünü yapısal olarak artırma ve cari fazla verme kapasitesi oluşturma açısından destekleyici etkilerinin olduğu belirtildi.

“Çeşitlendirilen rezerv kaynakları ile güçlendirilen TCMB rezervleri, yüksek enerji fiyatları ve finansal oynaklık nedeniyle küresel rezerv kayıplarına rağmen artmıştır. Ülke para takası anlaşmalarının aktifleştirilmesi sayesinde yerel para birimleri ile ticaret yaygınlaşmış ve yabancı Döviz piyasaları uzun vadede daha istikrarlı bir yapıya kavuştu.Liraizasyon adımlarıyla desteklenen aktif rezerv politikası sonucunda Türk lirasının mevduat içindeki payında güçlü bir artış eğilimi görüldü.”

Mektupta, amaçlı kredi, likidite, karşılık ve teminat politikalarının kredilerin büyüme hızı, kompozisyonu ve ekonomik aktiviteyle buluşması üzerinde değerli etkileri olduğu belirtildi.

Mektupta, Rusya-Ukrayna savaşının ardından kredi büyümesinde yaşanan ani artışın kontrol altına alındığı, ticari, KOBİ, yatırım ve ihracat kredilerinin krediler içindeki payının tarihi yüksek seviyelere ulaştığı belirtildi.

Yazıda, küresel ekonomik aktivitedeki zayıflama sürecinin yarattığı risklere karşı finansman maliyetlerinin uygunluğunun yatırım ve cari fazla kapasiteyi desteklediğine dikkat çekildi. Enerji fiyatlarının etkileri hariç tutularak 2022 yılında cari fazla kapasite geliştirilmiştir. Değerlendirme yapılmıştır.

Uygulanan aktif politikalarla kalıcı fiyat istikrarı önünde yapısal sorunların ortadan kaldırılmasında değerli kazanımlar elde edildiğinin belirtildiği yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Ayrıca, söz konusu politikaların olumlu sonuçları ve küresel elektrik fiyatlarının göreli istikrara kavuşması ile yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonda kademeli bir yavaşlama başladı. Aylık enflasyon oranlarındaki yavaşlama manşetlere konu oldu ve çekirdek enflasyon, enflasyon farkı ve beklentileri ile ana eğilim göstergeleri değerli TCMB, 2023 yılında Liraizasyon Stratejisini tüm unsurlarıyla veri odaklı ve etki analizlerine dayalı olarak uygulamaya ve geliştirmeye devam edecektir. yılın ilk yarısındaki prestij ve yılın geri kalanında da liraizasyondaki artışın devam etmesi Bankaların teminat, fonlama ve kredi kanallarının kullanımları liraizasyon hedefleri doğrultusunda kalibre edilecek, kademeli olarak artırılacaktır. kredilerin büyüme hızı ve kompozisyonunun 2023 yılında öngörülen enflasyon patikasıyla uyumlu hale getirilmesi sağlanacaktır. yatırımı, istihdamı, üretimi, ihracatı ve cari fazlasını artırıcı faaliyetleri destekleyici krediler güçlendirilecek ve uygulanacaktır. Rezerv kaynaklarının çeşitlendirilmesine ve TCMB rezervlerinin artırılmasına devam edilecektir. Politika çerçevesinin sağlıklı ve istikrarlı bir istikrar ve serbest piyasa koşullarında döviz piyasalarında arz ve talebin oluşmasına katkı sağlayacağı öngörülmektedir.

Yazıda, TCMB’nin fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etme hedefi doğrultusunda geliştirdiği Liraizasyon Stratejisini kararlılıkla uygulamaya devam edeceği belirtildi. ekonomiModel çerçevesinde kurulan yüksek koordinasyonun pekiştirilmesiyle tüketici fiyatları yıllık artış oranının Enflasyon Raporu tahminleriyle uyumlu bir düzeye ineceği bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu