Ekonomi

Resmi Gazete’de yayımlanan konaklama vergisi

Konaklama vergisi 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek. Buna göre otel, tatil köyü, butik otel, motel, pansiyon ve köyler, yayla evleri ve kamplarda kalan kişilerden yüzde 2 oranında konaklama vergisi alınacak. Yurt, pansiyon ve kamplarda öğrencilere verilen hizmetler vergiden muaf olacak.

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren konaklama vergisi uygulamasına ilişkin beyanname Resmi Gazete’de yayımlandı. Beyannameye göre konaklama vergisinin konusu, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla konutu gibi konaklama tesislerinde verilen gecelik hizmetler ile Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde sunulan diğer tüm hizmetlerdir. bu hizmetle birlikte satılarak konaklama tesisi (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ile havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı). Konaklama vergisi oranı yüzde 2 olarak belirlendi. Açıklamada, Cumhurbaşkanı’nın bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarıya indirmeye ve bu sınırlar içinde farklı oranlar belirlemeye yetkili olduğu belirtildi.

Tebliğ’e göre konaklama vergisi, konaklama için ödenen KDV hariç tutar üzerinden hesaplanacaktır. Örneğin 5 bin TL’lik bir konaklama hizmeti için yüzde 2 karşılığı olan 100 TL’lik konaklama vergisi alınacak. Yüzde 8 KDV yani 400 TL, 5 bin TL’den ayrıca tahsil edilecek. Böylece ödenecek toplam tutar 5 bin 500 TL olacak. İlk olarak 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren uygulanacağı açıklanan konaklama vergisi, pandemi nedeniyle önce 2021 yılı başına, ardından 2022 yılı başına ertelendi. 2022 yılında tekrar ertelenen vergi, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak. Yurt, pansiyon ve kamplarda öğrencilere verilen hizmetler vergiden muaf olacak. – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu