Haber

Milatoviç, Karadağ’ın sekizinci cumhurbaşkanı oldu

Karadağ’daki seçimleri izleyen bağımsız İzleme ve Araştırma Merkezi’nin (CeMI) paylaştığı çıkış anketlerine göre, ilki 19 Mart’ta yapılan seçimin ikinci turunda oyların yüzde 98’i sayıldı. Milatoviç oyların yüzde 60’ını alarak ülkenin 8. cumhurbaşkanı seçildi.

KATILIM ORANI YÜZDE 70,5

Milatoviç’in rakibi Karadağ Sosyalist Demokrat Partisi’nin (DPS) görevdeki Başkanı Milo Djukanoviç oyların 40’ını aldı. CeMI, seçime katılım oranının yüzde 70,5 olduğunu açıkladı.

MİLATOVİÇ’E TEBRİKLER

Cumhurbaşkanı Djukanoviç basına yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı seçimi bitti, sonuç belli. Jakov Milatoviç’i aldığı oylardan dolayı tebrik ediyorum. Umarım başarılı bir cumhurbaşkanı olur, çünkü başarısı Karadağ’ın da kazanacağı anlamına gelir. Ayrıca başarılı bir ülke olun.” Kendisine oy veren seçmenlere teşekkür eden Djukanoviç, seçimin sorunsuz ve demokratik bir ortamda geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

BİRİNCİ TURDA OYLARIN YÜZDE 28,9’UNU ALDI

19 Mart’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Djukanoviç oyların yüzde 35,3’ünü alırken, Milatoviç oyların yüzde 28,9’unu aldı. Adaylardan hiçbiri yüzde 50’den fazla oy alamadığı için seçim ikinci türe bırakıldı. Karadağ Devlet Seçim Kurumu (DİK), temel tıbba katılım oranının yüzde 63,1 olduğunu açıkladı.

KARADAĞ’DA 5 YILDA BİR CUMHURBAŞKANI SEÇİLİR

Momir Bulatoviç, 1990’da Karadağ’da yapılan ilk cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı. Bulatoviç, 1992’deki ikinci seçimin de galibi oldu. 1997 cumhurbaşkanlığı seçimlerini Milo Djukanoviç kazandı. Eski Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic, Karadağ’da 2003, 2008 ve 2013 seçimlerinde galip geldi. Mevcut Cumhurbaşkanı Djukanoviç 2018 seçimlerini kazandı. Karadağ’da cumhurbaşkanı beş yılda bir seçilir.

21 MAYIS GECESİ YÖNETİM DÖNEMİ SONA ERİYOR

Djukanoviç’in görev süresi 21 Mayıs gecesi sona erecek. Ülkede Sırpların desteklediği 37 yaşındaki Milatoviç, Karadağ Üniversitesi’nde. ekonomiMezun olduktan sonra Oxford Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı.

gelendostajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu