Haber

Lübnan Başbakanı Mikati yargı bölünmelerinin tehlikeli sonuçları konusunda uyardı

Lübnan’da Başbakan Najib Mikati, ülkesindeki yargı sistemindeki bölünmelerin tehlikeli sonuçlara yol açabileceği konusunda uyardı.

Lübnan 24 haber sitesinin haberine göre, başkent Beyrut’ta İşadamlarını Güçlendirme ve Geliştirme Derneği’nin düzenlediği törende konuşan Mikati, “Son iki gündür yargıda bölünmelere tanık olduk” dedi. dedim.

Mikati, yargı mensuplarının bu ikilemi akıllıca siyasi çekişmeden uzak bir şekilde çözmemesi halinde bölünmenin tehlikeli sonuçları olabileceğini söyledi.

Mikati dedi ki:

“Karşılıklı kampanyalar, yargının daha da zayıflamasına ve Lübnanlıların ezici çoğunluğunun güvensizliğine yol açıyor.”

Soruşturma süreci ve siyasi tartışmalar

Patlamayla ilgili soruşturma süreci Lübnan’da siyasi tartışmalara yol açtı.

Soruşturmayı yürütmekle görevlendirilen ilk yargıç Fadi Savvan, eski Başbakan Hassan Diyab ve üç eski bakanı hakkında “ihmal ve kusur” suçlamasıyla görevden alındı, yerine Tarık Bitar atandı. .

Ancak Yargıç Bitar, Savvan gibi siyasetçilere yönelik kararları sonrası hedef haline geldi.

Eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil ile eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Gazi Zuaytir’in avukatları, Aralık 2021’de Bitar’ın “soruşturmayı siyasallaştırdığı” iddiasıyla görevden alınması talebiyle dava açmıştı.

Bunun üzerine Yargıtay, Beyrut Limanı’ndaki patlamayla ilgili soruşturma sürecini askıya aldı.

23 Ocak’ta Lübnan basınında yer alan haberde, Bitar’ın hakkındaki şikayetlerin geçmesi ve herhangi bir sonuca varılamaması nedeniyle yasal sürenin geçmesinin ardından yeniden soruşturmaya başladığı belirtildi.

Bitar, 13 ay aradan sonra yeniden başlattığı soruşturma kapsamında “cinayet, kundakçılık ve sabotaj” gibi suçlamalarla iddianameye Başsavcı Uvaydat ve 3 hakimin daha adını ekledi.

Uvaydat ise 24 Ocak’ta yaptığı açıklamada, iddianameye adının yazılması kararını görmezden geldiklerini ve söz konusu belgeden Bitar’ın elinin çekildiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu