Haber

Kılıçdaroğlu’ndan zincir market açıklaması: Devlet yönetiminde acizlik olduğu için suçlu bulunsunlar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, zincir marketlerle ilgili tartışmalar için “Suçluyu bulsunlar çünkü devlet yönetiminde zafiyet var. Zincir marketler fiyatları artırdığına göre Rekabet Kurumu baksın. Fiyatlar yükselirse siz de bakarsınız.” Bunları yapmazsanız 3 firma var özellikle 1 firmaya saldırıyorsunuz” dedi.

Enflasyon nedeniyle bütçe rakamlarının tutmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Bütçe meclise geldikten bir süre sonra rakamların değerini kaybettiğini görüyorsunuz. Böyle bir enflasyon ortamında başka bir şey mümkün değil. Önümüzdeki aylarda bütçeye yeni eklemeler yapmak.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Karar TV’Elif Çakır ve Taha Akyol’un programında da gündemi değerlendirdi.

AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık’ın UYGUN Partisi Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs’e yumruk atması ve TBMM’deki bütçe görüşmelerinde Örs’ün ağır şekilde ele alınmasından bahseden Kılıçdaroğlu, “Mecliste zaman zaman gerginlikler yaşandı. ancak bir süre sonra sakinlik oluştu. Bu sefer farklı. “Bir şey oldu. AK Parti milletvekili, muşta gibi taktığı yüzükle parmağına saldırdı. En azından özür dile, ama onu da yapmadı. Böyle bir ortam 21. yüzyıla yakışmaz. Bu suç hali gerektiren bir fiildir. Savcılar derhal harekete geçmek zorunda kaldı.”

“CUMHURBAŞKANI HAZIRLADIĞI BÜTÇEYİ SAVUNMAK ZORUNDADIR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bütçe görüşmelerine katılmamasını eleştiren Kılıçdaroğlu, “Kanun değiştirip cumhurbaşkanının bütçe savunmasını kaldırdılar. Şimdi onun yerine vekili geliyor. Kendi bütçesini savunmak zorunda. Garip bir durum ortaya çıkıyor: atanan kişi Meclis kürsüsüne çıkıp seçilmiş bir milletvekiline en kötü şekilde hakaret edebilir” dedi.

‘ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA BÜTÇEYE YENİ EKLEMELER YAPACAKLAR’

2023 bütçesini değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Bütçe meclise geldikten sonra bir bakıyorsunuz rakamlar değerini kaybetmiş. Böyle bir enflasyon ortamında başka bir şey mümkün değil. Bütçeye yeni eklemeler yapmak zorunda kalacaklar.” Geçen aylarda önceki bütçe için bunu yaptılar.”

Kılıçdaroğlu, “Devlette saray bürokrasisi ve bakanlık bürokrasisi ikili bir yapı vardır” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Yukarıda alınan kararlar aşağıya yansıtılırken ya tam olarak yansıtılmıyor ya da eksik yansıtılıyor. Ortaya garip bir devlet yapısı çıktı. Bu yüzden artık bütçeler halka umut vermiyor. Ülkede enflasyon çok yüksek, dolayısıyla , ‘Yılda 4 kez asgari ücreti yenileyelim mi?’ Düşünmeye başladılar.4 kere demelerinin sebebi bu otoyollarda kontratlar dolar üzerinden yapıldığından fiyatlar hep değişiyor.En az 4 kere taban fiyat düzenlememiz gerektiğini düşünüyorlar.Minimum fiyat belli bir seviyeyi geçerse adet, orta ölçekli firmalara ağır yükler gelecektir. Bu nedenle asgari fiyat vergiden muaf tutulmalıdır.”

‘Eskiden CHP suçlu derlerdi, şimdi diyemiyorlar’

Zincir marketlerin fahiş fiyat verdiği tartışmalara değinen Kılıçdaroğlu, “Temel Bey (Saadet Parti Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu) güzel tarif oldu. ‘Ülkenin üç harfli sorunu aslında iktidardır’ dedi. CHP suçlu derlerdi artık onu da diyemiyorlar Madem bu zincir marketler fiyat artırıyor Rekabet Kurumu baksın fiyatlar yükselirse ceza alırsınız buna kimse itiraz etmez siz yaparsınız Bunları yapmayın. 3 firma var, bir firmaya özellikle saldırıyorsunuz, hatasız değiller.” Kullanılmış.

‘Üretici ile tüketici fiyat endeksi arasında uçurum var’

Enflasyonun yüksek olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, “Üretici fiyat endeksi ile tüketici fiyat endeksi arasında uçurum var. Üretici maliyeti çok yüksek, yüzde 100’ün üzerinde. Sonuç olarak üretici bunun üzerine kâr katmak zorunda kalıyor ve üreticinin maliyeti çok yüksek.” yansıtın. Fiyatlar yükselmek zorunda kalacak.” dedi.

‘MERKEZ BANKASI ŞARTLARA UYMUYOR’

Merkez Bankası’nı yasaya uymamakla suçlayan Kemal Kılıçdaroğlu, “Fiyat İstikrar Komitesi kurdular. Ne oldu? Fiyatta düşüş gördünüz mü? Peynir fiyatı ilk kez et fiyatını geçti. Kabul edelim, Türkiye öngörülebilir bir şekilde yönetilmiyor.Günlük kararlar alınıyor.Görevi enflasyonu önlemek ama yasalara uymuyor. Faizi indirdik diyorlar, yüzde 9 ile kredi çekebilen var mı? İlk defa ödenen faiz borcu aştı. Borç 100 lira ise faiz 110 lira. Böyle garip bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.

‘ERDOĞAN EŞARPINI KÖTÜ YÖNLENDİRME YOLUNU SEÇTİ’

Kılıçdaroğlu, AK Parti’nin başörtüsüne ilişkin anayasa önerisini kendi önerileriyle uyuşması halinde destekleyeceklerini söyledi.

“Önce hazırladıkları önergeyi görmemiz gerekiyor. İçinde başka unsurlar var mı yok mu ona bakacağız. Hanımın kılığına göre siyaset yapılmamalı. Siyaset suiistimal etmesin diye kanun teklifi verdik. Anayasa teklifinde bulunalım dediler, getirdikleri teklifi görürüz, karşı çıkacakmışız gibi davranmıyoruz, Türkiye’nin gündeminden sorunu çıkarmak istiyoruz, Türkiye’yi o suni sorundan çıkarmak istiyoruz. Erdoğan, teklifimiz üzerine anayasal çıkışla gelip yeniden başörtüsü sömürü yolunu seçmiştir.Bu teklifte eminim ki bir değil birkaç unsur vardır.Erdoğan ben bunu nasıl siyaset malzemesi yaparım diye düşünüyor. Kaç unsur gelecek bilmiyorum. Onlar geldikten sonra ona göre karar vereceğiz. Bizim kanuni teklifimize ters düşmezse imzalarız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu