Haber

Filistin hükümeti, “mülteci sorununu baltalamayı amaçlayan projeleri” kınadı

Filistin hükümeti, BM Filistin Mültecileri Ajansı’nın (UNRWA) rolünü yeniden tanımlamayı ve Filistinli mülteci sorununu bozmayı amaçlayan girişimler konusunda uyarıda bulundu.

Filistin Başbakanı Muhammed Ştiyya, Ramallah’ta düzenlenen haftalık Bakanlar Kurulu toplantısında konuştu.

UNRWA ile ilgili gelişmelere değinen İştiye, “Bakanlar Kurulu, Filistinli mülteci tanımının yeniden değerlendirilmesi ve UNRWA’nın rolünün yeniden tanımlanması adı verilen adımlarla Filistinli mülteci sorununun altını oymayı amaçlayan projeleri kınıyor.” söz konusu.

İsrail’in kurulmasıyla yerlerinden edilen Filistinlilerin torunlarının mülteci statüsünün kaldırılmasına, Filistin-İsrail çatışmasının yeniden tanımlanmasına, çarpık ve yanlış bir tarih anlatısının sunulmasına yol açacak girişimlerin kabul edilemez olduğunu belirten İştiye, şunları kaydetti: UNRWA korunmalı, desteklenmeli ve Filistinli mültecilere ilişkin uluslararası kararlara bağlı kalmalıdır. aranan.

Filistin Başbakanı yaptığı konuşmada söz konusu girişim ve projeleri kimlerin ortaya attığına dair herhangi bir bilgi vermedi.

ABD’nin UNRWA’ya desteğini kesen yasa tasarısı

15 Şubat’ta ABD Senatosunun 14 üyesi, Washington’un UNRWA’ya yaptığı takviyeleri durdurmak için bir yasa tasarısı sundu.

Söz konusu yasa tasarısı, sınır dışı edilmeye doğrudan maruz kalan ilk kuşak, bunların reşit olmayan çocukları ve eşleri ile mülteci tanımına son verilmesini ve iltica bölgelerinde daimi ikamet belgesi veya vatandaşlığı bulunanların mülteci statüsünün kaldırılmasını içeriyor. Bu da yaklaşık 6 milyon olan mülteci sayısının önemli ölçüde azaldığı anlamına geliyor.

UNRWA’ya göre Filistinli mültecinin operasyonel tanımı, “1 Haziran 1946 ile 15 Mayıs 1948 arasında doğal ikametgahı Filistin olan ve 1948 ihtilafı sonucunda evini ve geçim kaynağını kaybeden kişi” olarak tanımlanmaktadır. Filistinli mültecinin bu tanıma uyan anne babanın soyundan gelenleri de kapsadığı belirtilmektedir.

UNRWA işçileri yeniden grevde

UNRWA çalışanları, örgütün işçi sayısını azaltmasına tepki olarak 23 Ocak’ta Gazze ve Batı Şeria’da greve gitti. UNRWA Sözcüsü Adnan Abu Hasne, teşkilatın mali kaynaklarının sınırlı olduğuna dikkat çekerek diyalog çağrısında bulundu.

UNRWA’ya bağlı Arap İşçi Sendikası, tartışmalı konulara çözüm bulmak için diyalog kurma girişimi kapsamında 23 Ocak’ta başlayan grevi 9 Şubat’ta askıya aldığını duyurdu.

UNWRA yönetimi ile müzakere sürecinin başarısızlıkla sonuçlandığını belirten Arap İşçi Sendikası, 4 Mart’ta yeniden greve başladığını duyurdu.

BM Genel Kurulu tarafından 1949 yılında Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinli mültecilere yardım amacıyla kurulan UNRWA, şu anda 5,6 milyon Filistinli mülteciye hizmet veriyor.

digor-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu