Ekonomi

Almanya’da doğrudan yabancı yatırım projeleri %12 oranında düştü

Avrupa’ya yapılan doğrudan yabancı yatırım (DYY) geçen yıl %4 oranında azalırken, Almanya yatırım projelerinde %12’lik önemli bir düşüş yaşadı. Profesyonel hizmetler grubu EY tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bu gerileme ülkenin ekonomik yavaşlamasına ilişkin endişeleri ve enerji güvenliğine ilişkin belirsizlikleri yansıtıyor.

Bu düşüş, COVID-19 salgınından bu yana Avrupa’daki doğrudan yabancı yatırım projelerinde kaydedilen ilk yıllık azalmaya işaret ediyor ve 2021 ve 2022’de gözlemlenen artış eğilimlerini tersine çeviriyor. Halihazırda Avrupa’daki yabancı yatırım 2017’deki zirve noktasının %14 altında bulunuyor.

Yatırımcılar, dalgalanan enerji fiyatları, istikrarsız iç siyasi ortam ve Avrupa’da özellikle yapay zeka, sürdürülebilirlik ve veri koruma gibi alanlarda yeni düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle ilgili endişelerini dile getirdiler. EY EMEIA Bölgesi Yönetici Ortağı Julie Teigland, bu düzenlemelerin hızlı bir şekilde yürürlüğe girmesi nedeniyle özellikle küçük firmalar için uyum zorluğunu vurguladı.

Teigland, geçtiğimiz yılın AB içinde benzeri görülmemiş bir düzenleyici faaliyet dönemi olarak görülebileceğini belirtti. Düzenlemeleri eleştirmemekle birlikte, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ’ler) bu değişikliklere uyum sağlamaları için yeterli zaman tanınmasının önemini vurguladı.

Avrupa Birliği liderleri kısa bir süre önce blok ekonomisini canlandırmak üzere geniş bir reform yelpazesi üzerinde uzlaşmaya vardı. Bu reformlar arasında AB’nin tek pazarını derinleştirme, araştırmayı geliştirme ve birleşik bir enerji pazarı kurma girişimleri yer almakla birlikte, bu hedeflerin finansmanı konusundaki görüş ayrılıkları da vurgulanmıştır.

Doğrudan yabancı yatırım projelerinin sayısındaki %5’lik düşüşe rağmen Fransa, bir önceki yıla kıyasla %4 daha fazla istihdam yaratmayı başararak yabancı yatırım sıralamasında başı çekti.

Birleşik Krallık, Brexit ile ilgili ticaret ve işgücü sorunlarına atfedilen bir önceki yılki benzer bir düşüşten sonra 2023’te DYY projelerinde %6’lık bir artış kaydederek ikinci sıraya yükseldi.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışma, komşu ülkelerdeki DYY’yi ciddi şekilde etkiledi. Romanya’nın DYY projeleri %13, Finlandiya’nın %32, Letonya’nın %31 ve Litvanya’nın %40 oranında azaldı.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

cumayeri-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu