Ekonomi

ABD’den rekor petrol üretimi tahmini

ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA), ABD petrol üretiminin bu yıl önceden tahmin edilenden daha hızlı artacağını ve Suudi Arabistan’ın üretim kesintileri nedeniyle daralan bir pazara ek ham arz sağlayacağını tahmin ediyor.

EIA tarafından Salı günü yayınlanan aylık bir rapora göre, beklenenden yüksek kuyu verimliliği ve artan ham petrol fiyatları, ABD üretimini 2023’te önceki 12,6 milyon varillik tahminden 12,8 milyon varil rekor seviyeye çıkarmaya yardımcı olacak. Amerika Birleşik Devletleri 2022’de günde ortalama 11,9 milyon varil petrol çıkardı.

ABD’nin ek petrol üretimi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin fiyatları desteklemek için üretimi kısmasının ardından daralan piyasa arzına yardımcı olacak şekilde fiyatlanıyor.

OPEC lideri Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde günlük 1 milyon varillik üretim kesintisini bir ay daha uzatarak üretimini son yılların en düşük seviyesine getirdi.

Üretimin hem ABD’de hem de dünyada artması bekleniyor

Üretimin hem ABD’de hem de küresel olarak gelecek yıl daha da artması bekleniyor. EIA, dünya üretiminin 2024 yılında bu yıla göre günde 1,7 milyon varil artışla 103 milyon varile ulaşacağını öngördü. Bu büyümenin yüzde 70’inden fazlasının başta ABD, Brezilya, Kanada, Guyana ve Norveç olmak üzere OPEC dışı ülkelerden gelmesi bekleniyor. Ajans, ABD üretiminin gelecek yıl günde 13.1 milyon varile yükseleceğini söyledi.

Öte yandan EIA, ABD’nin bu yıl rafine eser miktarda tüketiminin daha önce beklenenden daha düşük olacağını kaydetti. ABD hava yolculuğundaki büyüme yavaşladığından, ülke üçüncü çeyrekte daha önce iddia edilenden yüzde 4 daha az jet yakıtı kullanacak. Ajansın yakıt ve dizel tüketim iddiaları da hem üçüncü çeyrek hem de tüm yıl için daha düşük ayarlandı.

Ancak EIA’nın bu yılki ABD’deki toplam petrol talebi tahmini, artan sıvılaştırılmış doğal gaz kullanımı nedeniyle yükseltildi.

haberdeveli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu