Haber

Başkan Yardımcısı Yılmaz: “Orta Vadeli Program çerçevesinde turizm yılsonu hedefimiz 55 milyar doları aşmak”

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Orta Vadeli Program çerçevesinde turizm yılsonu hedefimiz 55 milyar doları aşmak” dedi.

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 6. Uluslararası Ankara Turizm ve Seyahat Fuarı’na katıldı. Fuara Yılmaz’ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yılmaz, konuşmasının başında ülkemizi “81 il 12 ay turizm” anlayışıyla buluşturan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ve başarı dileklerini aktardı. Yılmaz, Türk Yüzyılının 2. büyük ekonomi merkezi olan Ankara’nın öncü rol oynayacağına inandıklarını belirtti.

Yüz yıllık bilgi ve tecrübeye sahip bir cumhuriyetimiz olduğuna işaret eden Yılmaz, “Çok büyük başarılarımız var. Artık bu sağlam zeminde ikinci yüzyılımıza başlıyoruz. Biz bu Yüzyıla Türkiye Yüzyılı diyoruz. Öncülerden biri.” Türk Asrının şehirleri yine Ankara olacaktır, tıpkı “Ankara, Cumhuriyetimizin kuruluş başkenti olduysa, Türk Asrının başkenti olmaya devam edecektir” dedi.

Turizmin farklı kültürleri tanımaya, yeni yerler görmeye, farklı yaşam tarzlarıyla tanışmaya olanak sağlayan bir alan olduğuna işaret eden Yılmaz, “Kendi içinde sağladığı ekonomik değerin yanı sıra yeni ilişkilerin gelişmesine de olanak sağlayan bir sektördür. ve çok çeşitli alanlarda yeni kapılar açıyoruz. Bu sadece ekonomik bir alandır.” “Toplumlar arası ilişkileri geliştiren, aslında dünya barışına ve huzuruna büyük katkı sağlayan bir alan” dedi.

Son yıllarda ulaşım ve teknolojide yaşanan dönüşümlerin turizm sektörünü ve tüketicilerin talebini önemli ölçüde etkilediğinin altını çizen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sektör, günümüzde dünya ekonomisinin en hızlı gelişen ve genişleyen alanlarından biri haline gelmiştir. Yarattığı istihdam, dış ticaret açıklarının kapatılmasına katkısı, kalkınması, turizmi açısından kilit role sahip sektörlerden biridir. yerel ve ulusal düzeyde ve makro politikalarımız.”

12. Kalkınma Planı’nın geçtiğimiz günlerde mecliste kabul edildiğini hatırlatan Yılmaz, “Orada amacımız cari açığımızı sıfır seviyelere getirmek. Turizm buraya çok değerli bir katkı sağlayacak. Türkiye, cari açığı daha yüksek olan bir ülke. Mal ticareti ama hizmet ticaretinde fazla var. Bu bağlamda turizm de makro politikalarımızın çok önemli bir modülü. 2033 beklentilerine baktığımızda dünyada 15 buçuk trilyon dolarlık ekonomik katma değer büyüklüğünden bahsediyoruz. Yine dünya ölçeğinde 430 milyonluk bir istihdam rakamından bahsediyoruz. Dolayısıyla ülkemizin bu pastadan daha büyük pay alması en büyük hedeflerimizden biri.” dedi.

“Küresel salgın sürecinde tüm dünya gibi biz de etkilendik ancak salgın sonrası dönemde en başarılı ülkelerden biri olduk.”

Turizmin sadece deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığını belirten Yılmaz, “Deniz, kum ve güneş elbette değerlidir. Çok büyüleyici alanlardır. Ama biz turizmi hiçbir zaman sadece kum, deniz ve güneş olarak görmedik. Bunlar değerlidir. Ama bunların yanında mutlaka farklı turizm alanları da var.” Bunu da dahil etmemiz gerektiğini düşündük. Kültür, doğa, tarih, sağlık, termal, kış, kongre, eko turizm gibi birçok alanla turizmimizi çeşitlendirdik. Küresel salgın döneminde tüm dünya gibi biz de etkilendik ama salgın sonrası dönemde en başarılı ülkelerden biri olduk. “Salgının etkilerini aştık ve salgın öncesi seviyenin üzerinde bir performans sergiledik” dedi.

“Orta Vadeli Program çerçevesinde yıl sonu hedefimiz 55 milyar doları aşmak”

Orta Vadeli Program çerçevesinde yılsonu hedeflerinin 55 milyar doları aşmak olduğunun altını çizen Yılmaz, “Ülkemize gelen yabancı turist sayısı son 20 yılda 3,4 kat arttı. 51,4 milyon kişiye ulaştık.” Yani 50 milyon sınırını aştık. Bundan daha değerlisi ise 45,2 milyar.” 10.000 lira turizm gelirine ulaştık. Bu yılın ilk 9 ayında 42 milyar dolara ulaştık. Orta Vadeli Program çerçevesinde yıl sonu hedefimiz 55 milyar doları aşmak. Elbette çevremizde maalesef birçok aksilik yaşıyoruz. Kontrol edemediğimiz bazı jeopolitik gelişmeler kaçınılmaz olarak tüm bu süreçleri etkiliyor. Ancak yine de inşallah hedeflerimize ulaşacağız” dedi.

Katma değeri yüksek bir turizm sektörü oluşturduklarına dikkat çeken Yılmaz, “2017 yılı sonunda turizmde kişi başına gecelik gelir sadece 65 dolardı. Sayın bakanımız bunu her zaman vurguluyor, altını çiziyor. Bakmayın” turist sayısı falan… Gecelik gelire bakın haklı diyor. Buna göre baktığımızda kişi başı gecelik 65 dolar olan bu gelirin 2022 yılında seksen dokuz dolara çıktığını görüyoruz. 2023’te yani bu yıl 100 dolara ulaştı. Bu da kişi başına düşen gelirin 2017’den 2023’e çok kısa sürede artacağı anlamına geliyor. “Dolar bazında yüzde 55 arttı. Bu da demek oluyor ki Türkiye artık katma değeri çok daha yüksek bir turizm sektörüne sahip. Umarım daha da yüksek rakamlar görürüz” dedi.

“Cumhurbaşkanımızın önderliğinde gerçekleştirilen devrim niteliğindeki atılımlardan turizm sektörü de nasibini almıştır.”

Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Travel Expo Ankara Turizm Fuarı’nın başta Ankara olmak üzere tüm Türkiye’ye ekonomik açıdan katkı sağlayacağını vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “6. Gezi Fuarının hayırlı olmasını, bu toplantının turizm potansiyeline yeni katkılar sağlayacağına tüm kalbimle inanıyorum. Turizm dünya çapında büyük bir rekabet alanıdır. Allah’ın vermiş olduğu doğal güzelliklere ve tarih ve coğrafyanın gerektirdiği medeniyet lokasyonlarına sahip ülkeler öndedir. Bu yarışta. Turizmin mevcut zenginliğine modern ve gelişmiş gereksinimler de eklenince sektör itici ve sosyal bir sektör haline geliyor. Ekonomik bir güç. Türkiye hem her ülkeden farklı misafirlerin beklentilerini karşılayabilen bir turizm ülkesi. doğal varlıkları ve tarihi zenginlikleri ile gelişmişlik düzeyi ile Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde yapılan devrim niteliğindeki gelişmelerden turizm sektöründen nasibini almıştır. Türkiye, 2002 yılında ziyaretçi sayısında dünyada 17. sırada yer alırken, 2022 yılında 51 milyon 400 bin ziyaretçiyle dördüncü sıraya yükseldi. Dünya sıralamasında yedinci sıraya yerleştik” dedi.

“Ankara pek çok medeniyetin beşiği olmasının yanı sıra pek çok doğal güzelliğe de sahip.”

Ankara’nın birçok tarihi ve doğal güzelliğe sahip olduğunu ve 2002 yılından bu yana Ankara’daki konaklama tesislerine gelen toplam ziyaretçi sayısında 5 kat artış yaşandığını vurgulayan Bakan Ersoy, şunları söyledi:

“Sektördeki bu gelişmede sermayemizin aldığı paya gelince, Ankaramız, milli mücadeledeki konumu, başkent kimliği ve tarihe tanıklık etmiş birçok devlet kurumunun halen faaliyette olan lokasyonlarıyla bir çekim merkezidir. Ankara birçok medeniyetin beşiği olmasının yanı sıra birçok doğal güzelliğe de sahiptir Kara ve demiryolunun gelişmiş ulaşım olanakları da şehrimize büyük fırsatlar sunmaktadır.Tematik bir seyahat tercihi olan turistik doğu ekspresi başlı başına bir marka haline gelmiştir. Bilgilere baktığımızda hem Ankara’dan hem de diğer şehirlerden vatandaşlarımız ve farklı ülkelerden ziyaretçilerimiz Ankara’yı ziyaret ediyor.”Aslında Ankara’nın turistik potansiyelini karşılamada çok fazla zorluk çekmiyoruz. Ankara’daki konaklama tesislerine gelen toplam ziyaretçi sayısı 2002 yılında 1 milyon 200 bin iken geçen yıl 3 milyon 200 bin oldu. 2022 yılında toplam ziyaretçi sayısı 5 milyon 600 bin oldu” dedi.

“Ankara’nın sağlık turizminde de büyük bir hacmi var”

Ankara’nın sağlık turizminde önemli bir hacme sahip olduğunun altını çizen Ersoy, “Ankara’nın sağlık turizminde de büyük bir hacmi var. Sağlık tesisi sayısı 406, aracı kuruluş sayısı 113 iken geçen yıl 337 bin yabancı hasta geldi. 2021 yılında 756 milyon dolar olan gelir, ilk on ayda 1 milyar 100 milyon dolar ve 763 milyon dolara ulaştı. Geçtiğimiz yıl Ankara’da 77 müzeyi 7 milyon 900 bin kişi ziyaret etti. Arkeolojiyle birleştirdiğinizde güzel bir örnek oluyor.” Bakanlık olarak Ankara’nın turizm birikimini daha da zenginleştirmek için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bu yıl Başkent Kültür Yolu Festivali’nde pek çok etkinliği ziyaretçi ve sanatseverlerle buluşturduk. Ankara’nın ve Anadolu’nun en önemli kültürel değerlerinden Gordion Antik Kenti’ Bizi sevindiren bir diğer gelişme ise orta çağ döneminin ahşap sütunlu ve kirişli mescitleri arasında yer alan Ahi Şerafettin Camii’nin UNESCO kapsamına alınmasıydı. Kalıcı miras listesi.Kalıcı miras listesinde yer alan kültür varlıklarımızın sayısını her yıl artıracağız.Ayrıca Ankara Atatürk Kültür Merkezi binasında Türk tarihinin başlangıcından günümüze kadar her dönemini yansıtan bir Türk Tarihi Müzesi kurulması da planlarımız arasında yer alıyor. başlayarak, yazılı ve sözlü tarihimizi, hayatımızı her türlü belge ve objelerle ortaya koyarak tek çatı altında topluyor. Travel Expo Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nın sektör paydaşları için verimli bir buluşma alanı olacağına inanıyorum.” 75 binin üzerinde ziyaretçi çekmesi beklenen fuarın Ankara’nın turizm potansiyeline büyük katkı sağlayacağından eminim” dedi.

“2022 yılında dünyada 963 milyon turist uluslararası seyahat yaptı ve 1 trilyon dolar harcadı.”

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, 2022 yılında dünyada 1 milyara yakın insanın yurt dışı seyahati yaptığını ve dünya genelinde 1 trilyon dolar harcama yapıldığını vurgulayarak, “Bu yıl aynı zamanda Ankara Odamızın 100’üncü yılı. Ticaret ve Ankara’nın başkent olması. İkinci yüzyılın ilk yılı.” Bugünlerde yaşadığımız bu dönemde turizm departmanı, seyahat acentalarından otellere, sağlık turizmi merkezlerinden elçiliklere, karavan turizminden dağ turizmine kadar tüm unsurlarıyla Başkent Ankara’da ATO Congresium’da yer alıyor. Küresel ölçekte turizm, pandemi sonrasında toparlanma sürecine girdi. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü verilerine göre 2022 yılında dünyada 963 milyon turist uluslararası seyahat yaptı ve 1 trilyon dolar harcadı. Kişi başına ortalama harcama ise 1.051 dolar oldu. 50 milyondan fazla turisti ağırlayan Türkiye, 46 milyar doları aşan geliriyle en çok ziyaretçi alan dördüncü ülke konumunda. Turist başına ortalama harcama ise 816 dolardı. Pandemi öncesine göre artan bu sayıyla Türkiye, küresel düzeyde yedinci sıraya yerleşti. Bu yılın ilk dokuz ayında ülkemize gelen turist sayısı 45 milyonu, turizm geliri ise 42 milyar doları aştı. Ankara Ticaret Odası olarak başkentimiz Ankara’yı sağlık, fuar, kongre ve toplantı turizminde daha ileriye taşımak için çalışıyoruz. Fuarlar her zaman ekonominin ve dolayısıyla turizmin dış dünyaya açılan kapısı ve kalkınmaya yön veren vitrinidir. “TravelExpo’nun bu yıl büyüdüğünü ve çeşitlendiğini görmekten mutluyuz” dedi. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türk türbanlı eskort istanbul kızlar
-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort